Blogi

Hyönteiset kuuluvat kesään

Lämpimien säiden myötä saapuvat Suomen kesään kuuluvat hyönteiset. Yleisimpiä pistoksia aiheuttavia lentäviä hyönteisiä ovat hyttyset, mäkärät, paarmat, mehiläiset, ampiaiset ja kimalaiset. Tyypillisesti pistoskohtaan ilmaantuu punoitusta ja turvotusta. Sen lisäksi kaikki ovat varmasti kokeneet hyttysten aiheuttaman pureman jälkeisen kutinan. Mehiläisten ja ampiaisten pisto on selvästi muiden hyönteisten pistoa kivuliaampi ja paikallisreaktio yleensä laajempi. Niiden pisto voi aiheuttaa myös allergisen reaktion.

Hyttysten piston aiheuttama paukama häviää yleensä itsestään. Laajempien puremien hoitona on alueen puhdistus antiseptisellä voiteella, kylmä kääre tai viileä geeli. Kortisonivoidetta voi myös laittaa pistosalueelle. Allergisen reaktion hoitona on tarkka voinnin seuranta ja tarvittaessa antihistamiinilääkitys tai kortisonikuuri. Adrenaliini-injektio lihakseen on tarpeen, jos pisto aiheuttaa vaikean allergisen reaktion.

Puutiaisen eli punkin purema on yleensä kivuton ja voi jäädä huomaamatta. Tämän vuoksi punkkitarkastus päivittäin on tärkeää, jos liikkuu alueilla, missä punkkeja esiintyy runsaasti. Punkki pyritään poistamaan kokonaisuudessaan iholta, eikä muuta hoitoa vaadita. Pisto voi aiheuttaa iholle myös punoittavan läiskän, joka voi kooltaan olla 5–10 cm. Tällöin aloitetaan antibioottihoito tulehduksen leviämisen estämiseksi. Punkin aiheuttamaa keskushermoston tulehdusta varten on saatavilla rokote. Ahvenanmaalla ja muilla riskialueilla rokotteen ottaminen on rutiinia.

Hyönteiset ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta, ja ne ovat tiiviisti läsnä Suomen kesässä. Riittävällä suojautumisella ja hyönteiskarkotteilla niiden kanssa pystyy nauttimaan lämpimistä kesäpäivistä.

Huolenpitoa kotiin
© 2023 Mediverstas
Yritysilme Eero Heikkinen · WWWW Design Maene · Valokuvat Pekka Rötkönen